dimecres, 20 de novembre del 2013

Mor Doris Lessing

L'escriptora britànica Doris Lessing, Premi Nobel de literatura l'any 2007, ha mort aquest diumenge a casa seva, a Londres, als 94 anys. 

Nascuda a Kermanshah, a l'actual Iran, el 22 d'octubre del 1919, va viure la seva infantesa i adolescència en l'actual Zimbàbue, on va conèixer de primera mà la discriminació racial i de gènere. Les seves crítiques constants al règim de l''apartheid' van fer que se li prohibís visitar Sud-àfrica fins l'any 1995. 

La seva obra està molt marcada per la seva experiència vital, recollint tots els reptes i desenganys socials i polítics que com a dona i escriptora es va anar trobant. Així, les protagonistes dels seus llibres són dones que lluiten contra les convencions socials, els conflictes culturals i les injustícies en general. Lessing va debutar el 1950 amb la novel·la The grass is singing, i al llarg de la seva trajectòria va combinar la narrativa, el teatre i l'assaig. 

El 1962 va publicar El quadern daurat, una anàlisi de la creativitat femenina que la va catapultar a la fama i la va convertir en icona de les reivindicacions feministes, antisegregacionistes i marxistes. Sovint l'han intentat encasellar com a escriptora feminista però ella rebutjava aquesta etiqueta assegurant que repudia parlar de literatura en termes d'homes i dones. 

Lessing va rebre nombrosos premis, entre els quals, el Nobel de Literatura l'any 2007, el Príncep d'Astúries el 2001 o el Premi Internacional Catalunya l'any 1999. 'La biblioteca és la més democràtica de les institucions, perquè ningú en absolut pot dir-nos què llegir, quan i com'. Doris Lessing 



A la biblioteca trobaràs els següents títols:

- L'Amor, una altra vegada. Destino, 1996.
- El Somni més dolç. Magrana, 2002.
- Historia del general Dann y de la hija de Mara, de Griot y del perro de las nieves. Bruguera, 2007.
- Històries de Londres : contes i apunts. Destino, 2007.
- La Clivella. Edicions 62, 2007.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada