dilluns, 4 de novembre del 2013

La biblioteca recomana


Les dones són les protagonistes d'aquesta novel·la històrica ambientada a finals del segle XIV i part del segle XV. Però no són qualssevol dones ja que són poderoses o pretenen ser-ho malgrat no els hi sigui sempre possible. Violant de Bar, Margarida de Prades, Sibil·la de Fortià van ser valentes i intentaren incidir en afers polítics de l'època però van perdre.
Maria Carme Roca ret homenatge a aquestes heroïnes perdedores que lluitaren perquè els seus descendents fossin els legítims hereus de la corona catalanoaragonesa.

L'alquímia, la bruixeria i el crim es troben representats per una altra dona, Anfosa de Castellnou, que mou els fils en la penombra d'una edat mitjana que s'acomiadava d'Europa per donar pas al Renaixement. Però és una mort, la del Rei Martí l'Humà, la que estronca la nissaga catalana juntament amb la tria de Ferran d'Antequera com a successor. També es copsa el neguit del poble jueu de la Barcelona medieval com a poble marginat i perseguit amb l'única opció de la conversió per tal de sobreviure. Maria Carme Roca, l'autora, utilitza com a recurs literari la correspondència de la Violant de Bar, reina vídua culta i ambiciosa, amb el seu marit mort, el rei Joan I, en la qual reflexiona sobre els fets quotidians que transcorren i parla amb ell com si fos viu, demanant-li consell i ajuda amb els seus dubtes. Podia haver canviat la història de Catalunya si aquestes dones haguessin imposat la seva voluntat?. No ho sabrem mai però aquesta història ens planteja el dubte.
DISPONIBLE A LA BIBLIOTECA!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada