dimarts, 17 de maig del 2011

"Auques actuals" de Joan Vilamala i Ramon Cuéllar


AUQUES ACTUALS
de
JOAN VILAMALA i RAMON CUÉLLAR

del 17 de maig al 15 de juny de 2011
a la sala d'exposicions de Cal Sitjes
(les Parres, 44 - 08271 Artés)



  
JOAN VILAMALA TERRICABRAS. Nascut a Folgueroles (Osona) l’any 1949 és un home polifacètic: cantant, compositor, historiador i  escriptor de versos i auques.
Cofundador del grup Esquirols (1969-1985) i autor de cançons com ara Fent camí, Conte medieval, Al banderer de la pau, Cada dia és un nou pas... darrerament, com a lletrista, ha escrit els textos del cd Història de Catalunya amb cançons 2.0. (Picap 2009) que ha musicat Toni Xuclà.
Llicenciat en Filologia catalana, ha exercit com a  professor a Manresa on resideix des de 1972. És membre de la Societat Verdaguer, sobre l’obra del qual ha publicat un vídeo, tres antologies i articles de divulgació.
En qualitat d’historiador de l’art ha investigat i divulgat en diverses publicacions la nissaga dels Pujol, cinc generacions d’escultors de gust barroc que van aixecar una setantena de retaules al llarg dels segles XVIII i XIX.
Vilamala, en la seva faceta d’aucaire, ve publicant auques des de 1976. D’ençà de 1997 a internet disposa de «La Paret de les Auques» de l’IES Pius Font i Quer de Manresa, creada pel webmestre Jordi Fons, que podeu trobar a  http://www.auques.cat/ Han il·lustrat les seves auques dibuixants acreditats com Jaume Gubianas, Dani Hernández Massegú, Picanyol, Isaac Bosch, Pilarin, Manel Fontdevila, Alfons Font, Carolino, Valentí Gubianas, Àngel del Pozo, Àngel Garcia, Lluís Albert Arrufat, Anna Clariana, Clara Oliveras...    



RAMON CUÉLLAR I SORRIBES. Nascut el 2 de juliol del 1934 a Sant Andreu de Palomar, avui barri de Barcelona, resideix a Dully, Suïssa. És soci i vocal de cultura del Centre Català de Lausana.
Infermer diplomat, màster d’infermeria, ha estat professor en diverses Escoles d'infermeria en llengua francesa a Suïssa. És jubilat des del 1999.
Conferenciant en català i en francès en temes de cultura catalana, Ramon Cuéllar és autodidacta.
D’ençà que es va iniciar de la mà de Joan Vilamala en el món de l’auca, amb qui n’ha escrit «a quatre mans» una trentena, ha esdevingut, també en solitari, un Aucaire reconegut i un gran difusor a través d’aquest popular gènere de la cultura catalana i del fet català. Els seus versos han estat il·lustrats per dibuixants de prestigi com: Jaume Gubianas, Roger Tallada, Joaquim Bundó, Hugo Pradas, Mireia Grangé, Neus Olivé, Jou Ramírez, Francesc Masip, Joan Duch...
Des de l’any 2006 disposa d’un magnífic lloc web, del qual  Cuéllar és el creador i el mantenidor, on trobareu auques per triar i remenar :  http://www.rodolins.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada